keskiviikko 13. toukokuuta 2020

Henkinen yhteys


     Välillä tuntuu, että nykyisin arvostetaan aivan liikaa ulkoisia asioita. Ulkonäkö, auto, vaatteet ja seuraajat somessa. Ihan kuin ei olisi muuta elämää. Sosiaalinen media on tuonut paljon hyviä asioita, mutta esille nousevat enimmäkseen kuitenkin itsekeskeiset jutut. Kun selailee esimerkiksi Instagrammia, niin harvoin siellä löytyy todellisia kuvia elämästä. Yläviistosta otettuja kasvokuvia ja saliposeerauksia. Enimmäkseen kuvissa esitellään itseään.

   Älypuhelimet ovat luoneet ihmisten väliin näkymättömän suojamuurin, kuplan, jonka sisälle on toisinaan liki mahdoton päästä. Fyysiset kontaktit ovat tippuneet minimiin ja jopa perheen sisäinen kommunikaatio on huolestuttavasti vähentynyt. Ennen perheissä istuttiin yhdessä television ääressä. Sitä katsottiin ja naurettiin yhdessä. Nykyisin siinä edelleen istutaan, mutta kontakti puuttuu, koska puhelin on kädessä koko ajan ja sitä selaillaan vähän väliä. Onko mitään järkeä edes lähteä kyläilemään kavereitten luo, jos istuu kahvin ääressä ja selaa kännykkäänsä? Minusta tuollainen käytös on loukkaavaa muita kohtaan. Se osoittaa, kuinka paljon välittää toisesta.

     Ei ihme jos elämä on stressaavaa, kun koko ajan pitää olla saatavilla ja tietää mitä muut tekevät. Monista kouluista löytyy luokista kännykkähotelli, joihin puhelimet pitää jättää oppitunnin ajaksi. Lapsilla on yhteys toisiinsa ainakin tunnin aikana. Välitunnilla asia on taas toinen.

    Sellainen kännykkäparkki olisi hyvä olla jokaisessa kodissakin. Entisaikaan puhelimella vain soitettiin ja tietokoneella tehtiin muut asiat. Yhteys muihin perheenjäseniin, ystäviin ja työkavereihin oikeasti säilyi. Ihmissuhteet kun eivät tuppaa kestämään, jos niitä ylläpidetään vain sosiaalisen median kautta.

     Vaikka nykyajan ihmiset ovatkin fyysisesti läsnä, henkinen yhteys puuttuu usein. Pelkällä läsnäololla ei ihmiskontakteja ylläpidetä. Hektinen elämä vieraannuttaa helposti. Olisi tärkeä taito osata pysähtyä ja vain olla. Olla perheen ja ystävien kanssa. Oikeasti, ilman minkään valtakunnan älylaitetta.

     Alkoholisteille ja muille päihderiippuvaisille on nykyisin erilaisia katkaisuhoitoja. Pitäisi oikeasti alkaa miettimään someriippuvaisille samanlaisia palveluja. Tuttavat, työkaverit, ystävät ja läheiset - anteeksi vuodatukseni, mutta teitä on oikeasti välillä ikävä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti