sunnuntai 26. heinäkuuta 2020

Elämän A-B-C-D


     Eräs ystäväni on myöskin alkanut pohtimaan omaa elämäänsä ja hän esitti minulle melko mielenkiintoisen, mutta monimutkaisen kysymyksen. Hän kysyi, että mistä tietää, mitkä ovat sellaisia asioita, joihin

A: on syytä paneutua vakavasti,
B: kannattaisi paneutua ja siten helpottaisi elämään sopeutumista,
C: on merkityksetöntä sopeutua tai olla sopeutumatta ja
D: ei kannata edes yrittää sopeutua, vaan hankkiutua ko. asiasta eroon?

     Aloin pohtimaan asiaa töiden lomassa. Vastaukset eivät ole täysin yksiselitteisiä. Jokaisella on oma arvomaailmansa ja näkemyksensä eri asioihin. Siksi vastasin hänelle oman elämäni näkökulmasta katsottuna. 

     Asioita, joihin kannattaa satsata ja paneutua tosissaan ovat esimerkiksi sairaudet ja hyvä parisuhde. Sairauksien hoitaminen on sanomattakin tärkeää elämisen, varsinkin sen loppupuolen kannalta.

     Onnellinen elämä, rakastamansa ihmisen rinnalla on todellakin täydellisen omistautumisen arvoinen. Tämä pätee kuitenkin vain niin kauan, kun omistautuminen on epäitsekästä. Liiallinen omistautuminen, esimerkiksi niin, että haluaa tehdä kaiken toisen kanssa, antamatta tälle minkäänlaista mahdollisuutta vapaaseen hengähtämiseen, voi alkaa toisesta tuntua omistamiselta ja holhoamiselta. Ahdistus voi pahimmillaan hajottaa suhteen, vaikka toinen hyvää hyvyyttään koittaa tehdä parhaansa sen eteen. Rakkaus on sokea, sanotaan.

     Elämään sopeutuminen ja paneutuminen toi mieleen useampia asioita. Työ on kaikille tärkeä. Mukavassa työpaikassa pysyy mielellään. Työkavereilla on myöskin suuri merkitys työssä viihtyvyyteen. Samoin asuinpaikalla on todella iso vaikutus. Toiset tykkäävät asua kaupungissa, kun taas toiset tarvitsevat ympärilleen rauhallisen luontomiljöön. Molempi parempi. Itse en voisi kuvitellakaan asuvani kaupungin kivitaloissa.

     Parisuhteen eteen kannattaa tehdä töitä tosissaan. Hyvässä suhteessa olevan on helpompi elää muutenkin.

     Asiat, joihin ei kannata pahemmin yrittää sopeutua, aiheuttivat jo enemmän pohtimista. Mieleeni tulivat ns." kaverit", jotka eivät ole oikeasti kiinnostuneista sinusta sekä huono parisuhde. Oman elämänsä jakaminen jonkun kanssa on haasteellista ja valitettavan usein liiankin vaikeaa. Näkemyserot pienistäkin asioista, saavat isojakin riitoja aikaiseksi. Tällaisen suhteen on mahdollista saada toimimaan, mutta usein yhteiselo on liian haasteellista ja päättyy eroon. Toista mielistelemällä voi homman saada näennäisesti pelaamaan, mutta pitemmän päälle kukaan ei jaksa sitä loputtomiin.

     Viimeisenä listalla ovat seikat, joista kannattaisi pyrkiä kokonaan eroon. Siviilipuolelta ensimmäisenä tulivat mieleen itseään kavereina pitävät kusipäät, joiden tarkoitus ona ainoastaan hyötyä sinusta. Yleensä rahallisesti. Tällaisia tapauksia tulee silloin tällöin vastaan. Onneksi sellaisen osaa nykyään tunnistaa melko helposti.

     Toisinaan oma puolisokin voi olla tällainen. Tähän jos vielä yhdistetään henkinen tai fyysinen väkivalta, on katastrofin ainekset valmiit. Rohkeus irtaantua tästä kierteestä, voi olla monelle liian hankalaa, mutta kuitenkin se on ainoa keino. Omasta elämästä tulee saada päättää ja toisen on sitä kunnioitettava. Omalla kohdallani olen kohdannut vain henkistä puolta. Aikoinaan hyvinkin paljon. Onneksi henkistä kasvua on tullut iän myötä.

     Enemmän asiaan paneutumalla, tätä listaa voisi jatkaa melko paljon, mutta nämä seikat tulivat ekana mieleen. Jokainen voi itse halutessaan miettiä asiaa omalta kohdaltaan. 

     On kuitenkin erittäin tärkeää muistaa, että ne pienet asiat, jotka ärsyttävät helposti puolisossa ja kavereissa, kannattaa useimmiten niellä, koska täydellistä yksilöä ei ole olemassakaan. On vain enemmän ja vähemmän ärsyttäviä tyyppejä. Eri asteisia sellaisia. Pitää muistaa, että usea asia sinussa itsessäkin ärsyttää varmasti monia, mutta nämä mahtavat tyypit katsovat näitä pikku vikoja läpi sormien, koska sattuvat tykkäämään sinusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti